Page 4 - Časopis Center Vič - zima 2014
P. 4
< ZABAVA
DRUŽINSKO
PRAZNOVANJE
JAJČNI LIKER
POTREBUJETE:
• 12 jajc
• 1,5 l mleka
• 0,5 l sladke smetane
• 5 dl bourbon viskija
• 2 dl brendija
• 340 g sladkorja
• 2,5 žličke mletega muškatnega oreščka
jajca ubijete in ločite rumenjake od belja- kov. v rumenjake dodajte sladkor in z ele- ktričnim mešalnikom mešajte toliko časa, da dobite čvrsto in penasto zmes svetlo rumene barve. med mešanjem postopo- ma dolivajte alkohol. shranite v hladilnik do uporabe. pol ure, preden želite liker postreči, v jajčno osnovo vmešajte mleko ter žličko in pol muškatnega oreščka. z mešalnikom ločeno stepite smetano in beljak v trd sneg. beljak nežno vmešajte v jajčno mešanico in dodajte stepeno sme- tano. liker razdelite v kozarce, potresite s preostalim muškatnim oreščkom in po želji okrasite s stepeno smetano.
Decembrski prazniki so zagotovo najbolj čaroben čas v letu, še posebej, če jih preživljate s svojo Družino. pripravili smo nekaj iDej
za ohranjanje traDicije, praznične topline in Družinskih vezi, ki so pisane na kožo tako mlajšim kot tuDi starejšim Družinskim članom.
PEČENA RACA
za praznično večerjo pripravite nekon- vencionalne jedi – denimo pečeno raco, pri pripravi jedilnika pa naj sodeluje vsa družina.
ZA 6 OSEB POTREBUJETE:
• 2 kg težko raco • 3 žlice medu
• košček ingverja, velik 3 centimetre • 3 ščepce soli
raco očistite, operite in obrišite, nato pa jo postavite v suh in zračen prostor, najbolje kar čez noč. s slamico vpihaj- te zrak med kožo in meso, tako da se koža narahlo privzdigne. nad vodno kopeljo raztopite med, ki ste mu dodali žličko olupljenega in naribanega ingver- ja. zmes dobro premešajte. pečico segrej na 200 stopinj celzija. raco po- solite in premažite z mešanico ingverja in medu, nato pa jo položite na pekač, v katerega ste prej vlili dve žlici vode. raco pecite približno uro in pol, dokler se koža zlatorumeno ne zapeče in po- stane hrustljava. med pečenjem raco večkrat obrnite in jo prelijte s sokom, ki se nateče v pekač. pečeno raco ponu- dite z izbrano prilogo.


































































































   2   3   4   5   6