Pretekla novica/akcija

DANTE special edition burger

Mediteranski temperament –
DANTE special edition burger –
OD 7. DO 17. DECEMBRA V POSLOVALNICI VIČ

Drage prijateljice in prijatelji, čas je, da si oblečete rdeče spodnje hlačke! Še par dni in Zemlja bo spet naredila krog okoli sonca To je dobro.

JUŽNJAK Z JUGA
Pred parimi leti smo na meni dali burger Hispano, ki je izstopal predvsem zaradi španskega choriza. Bobastično bombo smo jo lansko leto naredili malo bolj fino. Vzeli smo mu špansko robatost in mu dodali italijansko fineso s Kalabrije.

Dante je temperamenten možakar, lomilec ženskih src in včasih malce zaletav.

N’DUJA in MANCHEGO
Dante je potovanje od Kalabrije do Španije in nazaj.
V Evropi je mediteran eden najbolj obljudenih predelov stare celine. Njegova klima, rodovitna tla in tudi morje so od nekdaj bili odličen vir različne hrane. Kljub temu je bila revščina vedno prisotna in n’duja ponazarja ta kontrast med revščino in inovativnostjo. N’duja je bila jed, ki je v večji meri pripadala revežem, saj je narejena iz ostankov svinjine, peperončina in začimb, nato polnjena v želodec in prekajena. Tak način izdelovanja klobas oz. mesnin poznajo tudi v španiji, še posebej na balearskih otokih, kjer poznajo podobno zadevo pod imenom "sobrasada".

N’duja je nedvomno kalabrijska pogruntavčina, ki pa nastala je zaradi francoskega generala Joachima Murata (na prelomu 18. in 19. stoletja), ki je bil stacioniran v Kalabriji in želel svojim vojščakom dati mesnino, ki je bila podobna francoski Andouille - od tukaj ime n’duja.

V Hoodu mora burger imeti tudi sir in v Danteju družbo dela španski ovčji sir manchego. Kulinarični navdušenci ga sigurno poznajo, saj ga pri nas lahko dobite v vseh bolje založenih trgovinah.

ZA KAJ V RESNICI GRE?
Mnogi mislijo, da je mediteranska kulinarika lahka in polna solate ter rib. A ni čisto tako. Če se odpravite na jug Italije ali pa v Španijo, boste hitro spoznali, da so tudi tam (čeprav sonce žge do 45 °C) okusi kar intenzivni in močni.

Naši govedini smo dodali stopljen sir Manchego, nanj nato namažemo kanček kalabrijske n’duje, položimo za eno misel popečene čebul’ce. Za izjemno sočnost poskrbi omaka iz pečenih paradižnikov in mandljev, za osvežitev pa naša domača salsa verde iz peteršilja in limone. To vse skupaj malo osveži in vse uravnoteži.

Za pobožat možgane priporočamo tako bevogov pale ale Tak ali pa kar tektonikov češki lager Čehur. Obadva točena iz soda. Če pa želite zadevo nadaljevati v mediteranskem slogu si privoščite našega merlota z goriških brd.

Gremo gremo gremooo