Darila dobra za 'pojest'
Izdelajte darila za svoje najbližje sami. Naj bodo polna truda, ljubezni in kreativnosti!
ČOKOLADNI TRAFLI BREZ PEKE
POTREBUJETE:
- 530 g temne čokolade ali čokoladnih kapljic
- 360 ml sladke smetane
- kakav v prahu in kokosova moko za posip.
POSTOPEK:
Nalomljeno čokolado ali čokoladne kapljice v smetani stopite nad paro, da dobite gladko kremo.
Postavite jo v hladilnik za vsaj 1 uro, da se strdi, nato pa iz mase, kar z roko, oblikujte manjše kroglice.
Kroglice povaljajte v kakavu ali v kokosovi moki, nato pa jih zložite v darilno embalažo. Hranite v hladilniku do obdarovanja.
KANDIRANA POMARANČNA LUPINA S ČOKOLADO
POTREBUJETE:
- 3 bio pomaranče
- sladkor
- stopljeno čokolado, najbolje z vsaj 70% kakava
- škatlico ali kozarec s pokrovom
- trak za okras.
POSTOPEK:
Pomaranče operite, olupite in z lupin odstranite bele nitke (iz pomaranč pa naredite smuti).
Lupine narežite na trakove, nato pa jih v vodi kuhajte do vretja. Ko zavrejo, odstavite, lupine splaknite pod tekočo vodo, nato še enkrat kuhajte do vretja in vnovič splaknite.
V kozici v lončku vode raztopite lonček sladkorja, dodajte pomarančne lupine (prekrite morajo biti z vodo) in na zmernem ognju kuhajte toliko časa, da voda izhlapi, lupinice pa so obdane z lepljivim sladkorjem.
Spet jih na hitro odcedite, da se med seboj ne zlepijo, nato pa jih eno za drugo povaljajte v sladkorju in položite na ravno površino, da se posušijo.
Suhe do polovice pomočite v stopljeno čokolado, pustite, da se ta posuši, nato pa shranite v lepo stekleno posodo ali darilno škatlo ter okrasite s trakom.
PIŠKOTI ZA KOSMATINCE
POTREBUJETE:
- 250 g polnozrnate moke
- 50 g ovsene kaše
- 50 g arašidovega masla
- 120 ml vode
- 120 ml mesne juhe (iz mesa)
- darilno škatlo
- trakove za okras.
POSTOPEK:
Lastniki pasjih kosmatincev bodo nadvse veseli domačih pasjih piškotov. Pripravite jih takole: v skledi moko zmešajte z ovsenimi kosmiči.
V kozico vlijte juho in vodo ter dodajte še arašidovo maslo. Na zmernem ognju med nenehnim mešanjem kuhajte, da se maslo raztopi.
Arašidovo zmes primešajte moki n kosmičem ter vse skupaj zgnetite v testo.
Na pomokani delovni površini ga razvaljajte na približno 5 milimetrov debelo (lahko pa tudi malce več), nato pa s pomočjo modelčkov za piškote izrežite poljubne oblike (male kosti so prav ljubke).
Piškote položite na pekač prekrit s papirjem za peko in pri tem pazite, da je med njimi dovolj prostora. Na 170°C pecite 15 minut oz. toliko časa, da piškoti lepo porjavijo.
Pečene ohladite, nato pa zložite v darilno škatlico in okrasite s pentljami po navdihu.