Vse najboljše!

Center Vič te dni praznuje svoj 23. rojstni dan. Kaj pa vi? Imate doma slavljenca ali pa morda praznujete tudi vi? Privoščite si pravo domačo rojstnodnevno torto, ki nikoli ne razočara.

KOKOSOVA TORTA

SESTAVINE ZA TORTNI MODEL S PREMEROM 18 CM:


ZA PIŠKOTNO DNO:

  • 220 g zmletih kokosovih piškotov
  • 140 g stopljenega masla
  • 2 žlici sladke smetane.


ZA KREMO:

  • 200 g kokosovega jogurta
  • 200 g kokosove moke
  • sladkor po okusu
  • 5 listov želatine
  • 500 ml stepene sladke smetane.


ZA OKRAS:

  • fondanti različnih barv.


POSTOPEK:

V skledi dobro premešajte zmlete piškote in stopljeno maslo. Če je masa preveč gosta dodajte kakšno žlico sladke smetane.

Model za torto prekrijte s papirjem za peko. Dno prekrijte s piškotno maso ter jo dobro potlačite, da dobite trdno in ravno površino. Postavite na hladno.

V skledi zmešajte jogurt s kokosovo moko in sladkorjem po okusu.

Želatino pripravite po navodilih proizvajalca, nato pa jo še toplo vmešajte v kokosovo kremo. Dodajte stepeno smetano in dobro, vendar nežno premešajte, da dobite gladko zmes.

Kremo prelijte v tortni model, preko piškotnega dna. Za nekaj ur postavite v hladilnik, da se torta dobro strdi.

Ko je res dobro strjena, jo okrasite. Prekrijte jo z izbranim fondantom, nato pa iz njega izdelajte še preostale okrase in napise po navdihu.

TORTA Z BELO ČOKOLADO

SESTAVINE ZA TORTNI MODEL S PREMEROM 22 CM:


ZA BISKVIT:

  • 6 jajc, rumenjaki in beljaki ločeni
  • 6 žlic sladkorja
  • 500 g orehov
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • naribana lupinica pomaranče
  • 3 žlice koruznega škroba.


ZA KREMO:

​

  • 2,5 dl sladke smetane
  • 100 g nadrobljene bele čokolade.


POSTOPEK:

Najprej pripravite kremo. Smetano prelijte v kozico, vanjo stresite belo čokolado, nato pa na nizkem ognju segrevajte toliko časa, da se čokolada popolnoma raztopi. Odstavite s štedilnika in počakajte, da se ohladi, nato pa jo za nekaj ur postavite v hladilnik, da se strdi – tako jo boste lažje namazali na torto.

Model za torto dobro namastite. Pečico segrejte na 180°C.

Beljake stepite v trden sneg. V skledi dobro stepite rumenjake s sladkorjem. Vmešajte orehe, vaniljev sladkor, pecilni prašek, pomarančno lupinico in koruzni škrob. Dobro premešajte, nato pa nežno vmešajte še beljakov sneg. Porinite v ogreto pečico in pecite približno 45 minut oz. toliko časa, da torta lepo porjavi. V kolikor se površina zapeka prehitro, jo prekrijte s aluminijasto folijo, da se ne zažge.

Pečen biskvit zvrnite iz pekača in pustite, da se ohladi, nato pa ga po dolgem razrežite na tri dele.
Prvi del premažite s kremo, prekrijte z drugim delom biskvita, ponovno premažite s kremo in prekrijte še z zadnjim delom biskvita. Torto nato okrasite s fondantom v roza (ali kateri koli drugi) barvi in okrasite s pisanimi sladkornimi okrasi ter drugo dekoracijo po navdihu.