4 slastni napitki za praznične dni
Razveselite sebe in svoje z izbranimi napitki, pravšnjimi za praznične dni. Ker pogrejejo telo in duha so odlična priložnost za najrazličnejša druženja ter zdravice.
VROČA ČOKOLADA
SESTAVINE:
- 1 vrečka čokoladnega pudinga v prahu
- 4 žlice sladkorja
- 2 žlici kakava v prahu
- 1 l polnomastnega mleka
- 100 g temne čokolade
- sladka smetana.
POSTOPEK
- Čokoladni puding, sladkor in kakav zmešajte s 4 žlicami mleka.
- Mleko zavrite in odstavite, vmešajte puding s kakavom in sladkorjem, dodajte nalomljeno čokolado, znova postavite na štedilnik in mešajte nekaj minut, da se zmes zgosti, čokolada pa stopi.
- Vročo čokolado nalijte v kozarce in okrasite s stepeno sladko smetano.
PIÑA COLADA
SESTAVINE:
- 3 cl belega ruma
- 3 cl rjavega ruma
- 10 cl ananasovega soka
- 3 cl sladke smetane
- 3 cl kokosovega sirupa
- led
PRIPRAVA:
- V mešalniku za koktajle skupaj z ledom temeljito premešajte vse sestavine.
- Vsebino precedite v vnaprej ohlajen kozarec in ponudite.
JAJČNI LIKER
SESTAVINE:
- 1/2 l mleka
- 4 rumenjaki
- 5 žlic sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,5 dl konjaka
- 1 dl sladke smetane
- muškatni orešček
- čokolada v prahu za posip
POSTOPEK:
- Zmešajte rumenjake in sladkor, da dobite rahlo penasto zmes. V drugi posodi zmešajte mleko in sladko smetano, nastrgajte malo muškatnega oreščka za okus in zmes počasi segrevajte.
- Segreto mleko in smetano zelo počasi prilivajte k penasti jajčni zmesi in mešajte. Zmes spet postavite na ogenj in segrevajte do 80 °Celzija. Ves čas mešajte, dokler se ne začne zgoščevati. Odstavite z ognja in vmešajte žganje.
- Liker lahko postrežete še topel ali pa počakate, da se ohladi. Okrasite ga z naribanim muškatnim oreščkom, s cimetom ali čokolado v prahu.
RDEČE KUHANO VINO
SESTAVINE:
- 0,5 l rdečega vina
- 0,5 l vode
- 8 žlic sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 1 pomaranča
- 1 mandarina
- 10 klinčkov
- 3 cimetove paličice
- zvezdasti janež
POSTOPEK:
- V večji lonec natočite vino in vodo, dodajte obe vrsti sladkorja, cimetovo paličico in klinčke ter na rezine narezano pomarančo in mandarino.
- Kuhajte tako dolgo, da tekočina zavre, vmes večkrat premešajte, da se sladkor raztopi.
- Ko je vino pripravljeno, s penovko odstranite koščke pomaranče in mandarine. Vino natočite v kozarce, ki jih okrasite s pomarančnimi kolobarji in cimetovimi paličicami ter zvezdastim janežem.