Azijski okusi
Ko vam 'zapašejo' okusi daljnega vzhoda, zakuhajte katero izmed slastnih tajskih jedi ali pa … obiščite Chuty's pred Centrom Vič, kjer vam okusne tajske obroke pripravijo namesto vas.
TAJSKA JUHA
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
- 400 g testenin
- oljčno olje
- 1 drobno nasekljana čebula
- 1 žlica naribanega ingverja
- steblo limonine trave
- 700 ml kokošje jušne osnove
- 1 steblo limonine trave
- 250 g manjših kosov piščančjega mesa
- 1 žlička karija v prahu
- 100 g šitak
- 1 žlica čilijeve mezge
- 1 žlica sojine omake
- sok 1 limone
- 1 žlička rjavega sladkorja
- sol in poper
- zelenjava po okusu in krhlji limone za okras.
POSTOPEK
- Testenine skuhajte po navodilih proizvajalca ter kuhane dobro odcedite.
- Na oljčnem olju v večji kozici prepražite čebulo da postekleni, dodajte ingver, prepražite, nato pa zalijte z jušno osnovo in počakajte, da zavre.
- Limonsko travo nasekljajte in potolcite s topo stranjo noža, da spusti aromo. Stresite jo v juho ter znižajte temperaturo.
- Dodajte še piščančje meso in kari, ponovno zavrite, nato stresite v juho še na trakove natrgane šitake in čilijevo mezgo.
- Na srednje močnem ognju kuhajte približno 10 minut, da se meso popolnoma skuha.
- Odstavite, vmešajte še sojino omako, sok limone, sladkor ter sol in poper po okusu.
- Juho razdelite v skodelice, dodajte testenine in okrasite z zelenjavo po okusu ter s kakšnim krhljem limone.
EKSOTIČNE TESTENINE Z RAKCI
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
- 2 žlici tapiokine moke, raztopljene v 100 ml vode
- oljčno olje
- 3 stroki česna
- 4 žlice nastrganega svežega ingverja
- 400 g repkov rakcev
- 400 g kitajskega zelja
- 200 g kalčkov
- 1 l vrele vode
- 4 žlice sojine omake
- 2 žlici ostrigine omake
- 2 žlički sladkorja
- sol in poper
- 800 g azijskih rezancev.
POSTOPEK:
- Tapiokino moko raztopite v 100 ml vode.
- V večji ponvi na oljčnem olju prepražite česen in ingver.
- Dodajte repke rakcev in jih pecite, da se lepo zapečejo.
- V ponev stresite zelje in kalčke, na hitro ga popecite, nato pa zalijte z vodo in zavrite.
- Vlijte še sojino in ostrigino omako ter sladkajte in začinite s soljo in poprom.
- Dodajte v vodi raztopljeno tapioko in rezance.
- Kuhajte toliko časa, da se skuhajo, nato testenine razdelite na krožnike in okrasite po navdihu.
Sestavine najdete v trgovinah Interspar, dm in Biotopic, pa tudi na Eko tržnici Centra Vič.