Čas je za domače shranke!
Vložite najljubše sadje in v njem boste lahko uživali tudi izven sezone. Pripravili smo vam dva sladka in za pripravo preprosta recepta.
Namaz iz breskev
SESTAVINE ZA 4 KOZARCE:
- 1 kg breskev
- 300 ml breskovega soka
- 50 ml limonovega soka
- 100 g sladkorja ali sladkornega nadomestka
- 1 žlička soli
- 2 žlički mletega ingverja
- 2 žlički mletega koriandra.
POSTOPEK:
- Najprej pripravite breskve. Zarežite v njihovo kožo, nato jih denite v krop vrele vode za 2 minuti.
- Odcedite jih, prelijte s čim bolj mrzlo vodo in olupite. Odstranite koščico ter breskve narežite na majhne kose.
- Vse sestavine stresite v ponev, pristavite in zavrite, nato pa temperaturo nekoliko znižajte in sestavine kuhajte dobro uro in pol oz. toliko časa, da se marmelada zgosti. Vmes jo nekajkrat premešajte.
- Kozarce za vlaganje segrejte v pečici ogreti na 120 °C in sicer tako, da jih postavite na rešetko brez pokrovčkov z odprtino navzdol, pokrovčke pa zložite poleg njih.
- Segrevajte jih 15 minut, pečico ugasnite in pustite da se v njej ohladijo.
- Namaz nadevajte v sterilizirane kozarce do roba, zaprite s pokrovčkom in ohladite. Hranite v hladnem prostoru. Preden namaz uporabite, naj počaka teden dni.
UPORABA:
Namaz lahko namažete na kruh kot marmelado, odlično pa se poda tudi mesnim jedem in stročnicam.
Vse sestavine najdete v trgovinah Interspar, dm in Biotopic, za ekološko ponudbo sadja pa v četrtek obiščite Eko tržnico Centra Vič.
Džem iz gozdnih sadežev
SESTAVINE ZA 4 KOZARCE:
- 1 kg gozdnih sadežev
- 250 ml pomarančnega soka
- 500 g želirnega sladkorja.
POSTOPEK:
- Polovico gozdnih sadežev denite v kozico in prelijte s pomarančnim sokom.
- Zavrite, znižajte temperaturo in kuhajte približno 5 minut, da se sadje zmehča. Odstavite in pustite, da se zmes nekoliko ohladi.
- V ohlajeno zmes stresite preostale gozdne sadeže in vse skupaj s paličnim mešalnikom obdelajte do gladkega.
- Vmešajte želirni sladkor, nato vse skupaj vrnite nad ogenj, zavrite in kuhajte 5 minut.
- Še vroč džem nadevajte v sterilizirane kozarce do roba (kako jih sterilizirate preberite v prejšnjem receptu), zaprite s pokrovom in ohladite. Hranite na hladnem.
UPORABA:
Džem je odličen skupaj z maslom in kruhom, z njim lahko nadevate palačinke, mafine ali piškote.