Domači sladoled!
Ste pripravljeni za 100% domači sladoled? Pripravite ga lahko povsem preprosto!
Sladoled lahko pripravite iz katerega koli svežega ali zamrznjenega sadja. Obiščite Eko tržnico centra Vič za ekološko pridelane lokalne pridelke.
JAGODNI SLADOLED Z METO
SESTAVINE:
- 350 g svežih očiščenih jagod
- 1 pest lističev sveže mete
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- sok 3 limet
- sok 1 limone
- 600 g jogurta.
POSTOPEK
- Očiščene jagode obdelajte do gladkega z električnim mešalnikom.
- Lističe mete drobno nasekljajte in jih denite v lonček z obema sladkorjema. Pustite, da počivajo vsaj 10 minut.
- V pasirane jagode vmešajte sok limet in limone ter meto s sladkorjem.
- Zmes vlijte v plastično posodo za zamrzovanje s pokrovom in jo postavite v zamrzovalnik za štiri ure. Na vsake pol ure zmes dobro premešajte, najbolje kar z električnim mešalnikom.
FIGOV SLADOLED
SESTAVINE:
- 300 g svežih ali suhih fig
- 150 ml vode
- 30 g sladkorja
- 500 ml jogurta
- 50 ml sladke smetane
- ¼ žličke naribane limonine lupinice bio limone
- 200 g rikote
- 100 ml mleka.
POSTOPEK
- Fige očistite in narežite na manjše kose.
- Stresite jih v lonec z vodo, dodajte sladkor, nato pa jih kuhajte, da se povsem zmehčajo.
- Kuhane s paličnim mešalnikom obdelajte do gladkega, dodajte jogurt, stepeno sladko smetano in limonino lupinico ter vse skupaj dobro premešajte.
- V posebni skledi rikoto zmešajte z mlekom in ju dodajte v sladoledno maso.
- Maso vlijte v plastično posodo za zamrzovanje s pokrovom in jo postavite v zamrzovalnik za štiri ure.
- Na vsake pol ure zmes dobro premešajte, najbolje kar z električnim mešalnikom.