Jesenska pita
Kam s presežkom domačih jabolk? V slastno pito, seveda! Tu je preprost recept, ki vedno uspe.
SESTAVINE
- 115 g bele moke
- 55 g na kocke narezanega mrzlega masla
- 25 g sladkorja v prahu
- 1 rumenjak.
NADEV
- 6 velikih jabolk, olupljenih in narezanih na manjše kose
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- Sok 1 bio limone
- 1/3 žličke mletega cimeta.
POSTOPEK
- Moko presejte v skledo. Dodajte maslo in ga vtirajte, dokler ne dobite zmesi podobne drobtinam. Primešajte sladkor.
- Rumenjak razžvrkljajte z žlico mrzle vode, nato ga dodajte k moki in zamesite testo. Oblikujte ga v kepo, zavijte ga v folijo za živila in postavite v hladilnik za 30 minut.
- Vse sestavine za nadev stresite v kozico. Na nizki temperaturi dušite toliko časa, da se jabolka lepo zmehčajo. Odstavite in ohladite.
- Ohlajeno testo razvaljajte na rahlo pomokani delovni površini, pas testa odrežite, preostanek pa prenesite v dobro namaščen pekač za pite.
- Ob dno ga pritisnite s prsti, testo, ki gleda preko pekača pa odrežite z nožem, vendar ga ne zavrzite. Testo prekrijte s papirjem za peko in nanj stresite nekaj suhega fižola. V pečici ogreti na 200 °C pecite 10 minut, nato papir in fižol odstranite ter pito pecite še 5 minut.
- Med tem, ko se pita peče iz ostankov testa izrežite 'liste'.
- Pito vzemite iz pečice, nadevajte jo z jabolčnim nadevom, prekrijte s testenimi listi in na 180 °C pecite še 20 minut, oz. toliko časa, da se listki lepo zlato obarvajo.
- Ponudite toplo ali hladno.
Katera jabolka so najbolj obnesejo pri peki?
Vrsta Pink lady je odlična za peko, sicer pa mojstri peke priporočajo kombiniranje dveh različnih sort jabolk - sladka in mokasta s kislimi in čvrstejšimi. Poskusite jabolka Granny smith, Jonagold, Braeburn in Mutsu. Najdete jih v trgovini Interspar ter ob četrtkih na Eko tržnici Centra Vič.