Kako do bolj 'zelenega' in do okolja prijaznega jedilnika?
Ste med novoletne zaobljube vključili tudi odločitev, da v novem letu začnete jesti bolj zdravo ter odgovorno do lastnega zdravja in okolja? Če to še niste storili, vam predstavljamo nekaj pomembnih razlogov, zakaj bi bilo slednje pametno narediti čim prej.
Vsak dan po vsem svetu zavržemo tone hrane, kar močno vpliva na naš planet. Zavržena hrana namreč ustvarja toplogredne pline, ki pripomorejo k škodljivem segrevanju ozračja. Kaj storiti? Nakupujte premišljeno, tisto, kar potrebujete. Pri tem vam bo pomagal tedenski prehranski načrt oz. jedilnik. Bolje je, da se v trgovino odpravite večkrat in kupite manj izdelkov. Ostanke hrane shranite in jih uporabite kreativno. Iz osamljenega korenčka in nekaj uvelih vejic peteršilja, kakšnega krompirja, pol čebule in drugih ostankov lahko pričarate prav slastne jedi. Hrano, ki ni več primerna za uporabo, pa obvezno kompostirajte.
Ekološko, organsko ali bio pridelana hrana ima manjši negativni vpliv na okolje kot običajna hrana, poleg tega je boljša tudi za vaše zdravje in počutje, saj je pridelana in predelana na povsem naraven način.
Poleg tega, da ne uporablja pesticidov, umetnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov, sintetičnih dodatkov v krmilih in gnojilih, konzervansov niti umetnih arom ali ojačevalcev okusa, je tudi bolj polna s hranili ter nenazadnje boljšega okusa. Za začetek poskusite vsaj tretjino kupljenih prehranskih izdelkov zamenjati z njihovimi bio alternativami.
Živinoreja, ki proizvede več toplogrednih plinov kot transportna industrija, izrazito uničujoče vpliva na stanje našega planeta, saj poleg tega porabi in onesnažuje tudi velikanske količine vode in proizvaja ogromne količine odpadkov. Če ste velik ljubitelj mesnih in mlečnih izdelkov, poskusite za začetek tedensko uvesti vsaj en 'vegetarijanski' dan, optimalno pa je uživanje mesa omejiti na trikrat tedensko, vsaj, kar se okolja tiče.
Izognite se hrani, ki od polja do vaše mize potuje dolgo in pri tem ustvarja zelo visok ogljični odtis. Kupujte lokalno pridelane sezonske izdelke, ki predstavljajo najbolj trajnostno prehransko izbiro. V Centru Vič vas vsak četrtek med 13.00 in 18.00 čaka Eko tržnica, polna svežih in okusnih pridelkov lokalnih proizvajalcev. Obiščite jo in naredite prvi korak k bolj trajnostnem jedilniku.
TOP 'ZELENI' PREDLOGI IZ CENTRA VIČ
BIO AJURVEDSKA KAVA ARTINO GREEN JE EDINSTVEN BREZKOFEINSKI ZELIŠČNI KAVNI NADOMESTEK, SESTAVLJEN IZ PRINCIPALNIH AJURVEDSKIH ZELIŠČ (AŠVAGANDA, BRAHMI, KARDAMOM) TER INSTANT BIO JEČMENA. SANOLABOR, 7,60 EUR
VEGANSKI DMBIO BIO POMARANČNI IN MANDARININ SOK POSLADKA ZAJTRK ALI KATERI KOLI DRUG OBROK DNEVA. ZARADI DODANEGA KOKOSOVEGA SOKA VSEBUJE 30 % MANJ SLADKORJA KOT OBIČAJNI POMARANČNI IN MANDARININ SOK. DM, 2,29 EUR
BIO ARAŠIDOVO MASLO BIONA IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE JE ODLIČNO KOT NAMAZ ZA ZAJTRK, DODATE PA GA LAHKO TUDI SMUTIJEM IN SLAŠČICAM. SANOLABOR, 4,83 EUR
DMBIO BIO MUESLI ZA OTROKE S POLNOZRNATIMI ŽITNIMI KOSMIČI, S KORUZNIMI KOSMIČI, Z EKSTRUDIRANIM ŽITOM, DELOMA OBLITI S ČOKOLADO NE VSEBUJEJO ROZIN. DM, 2,49 EUR
ZAČNITE DAN S SLASTNIM JOGURTOM IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE SPAR NATUR*PUR BIO JOGURT BRESKEV IN MARELICA. INTERSPAR, 0,53 EUR
S POMOČJO IZDELKA BIO FERMENTI, KI VSEBUJE FERMENTE BREZ GENSKE TEHNOLOGIJE IN UMETNIH SESTAVIN, SI LAHKO SAMI PRIPRAVITE ODLIČEN SVEŽ JOGURT. SANOLABOR, 7,90 EUR
IZJEMNO KAKOVOSTNE PIRINE DROBTINE WERZ IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE – ODLIČNA ALTERNATIVA KLASIČNIM BELIM KRUHOVIM DROBTINAM. BIOTOPIC, 2,79 EUR
ZA LJUBITELJE SLADKEGA – VEGANSKI BIO PUDING ČOKOLADA BIOVEGAN BREZ GLUTENA IN LAKTOZE. BIOTOPIC, 1,06 EUR