Pustni krofi malce drugače
Pazite, kaj jeste? Kljub temu si lahko privoščite slastne pustne krofe! Pripravili smo vam dve različici – vegansko in takšno brez glutena. Dober tek!
KROFI BREZ GLUTENA (IN LAKTOZE)
SESTAVINE ZA PRIBLIŽNO 12 KOSOV:
- 400 g brezglutenske moke
- 12 g suhega brezglutenskega kvasa
- ¼ žličke mlete kurkume
- 400 ml rastlinskega mleka brez glutena (denimo riževega)
- limonina lupinica 1 bio limone
- kokosovo olje za cvrtje
- sladka krema za stepanje brez glutena in mleka
- sadje po izbiri ter lističi mete za okras.
POSTOPEK:
- V večji skledi zmešajte moko s kvasom in kurkumo. Vmešajte rastlinsko mleko in limonino lupinico ter zgnetite, da dobite lepljivo testo.
- Razdelite ga na približno 80 gramske dele ter vsakega s pomokanimi rokami oblikujte v kroglice. Da bodo ohranili lepo obliko, jih denite v pomokan model za peko mafinov.
- Pokrijte in pustite, da na toplem vzhajajo 20 minut, nato postopek ponovite – krofe še enkrat pregnetite, oblikujte v kroglice in pokrite, v modelu za peko mafinov, pusitite ponovno vzhajati še 20 minut.
- Krofe ocvrite v kokosovem olju z vzhajano stranjo navzdol, najbolje v pokriti posodi.
- Po 3 minutah jih obrnite in v odkriti posodi pecite še 3 minute oz. toliko, da dobijo lepo zapečeno barvo. Ocvrte postavite na kuhinjski papir, da se olje odcedi.
- Ohlajene okrasite s stepeno kremo brez glutena in mleka ter s kosi sadja in lističi mete.
VEGANSKI KROFI
SESTAVINE ZA PRIBLIŽNO 20 KOSOV:
- 1 kg moke za krofe
- 400 ml toplega rastlinskega mleka
- 100 ml mastnega kokosovega mleka
- 2 kocki svežega kvasa
- 200 ml rastlinskega olja
- 3 žlice sladkorja
- limonina lupinica in sok polovice bio limone
- žlička soli
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- pol žličke mlete kurkume za barvo
- lonček marelične marmelade ali druge marmelade po želji
- liter in pol rastlinsko olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posip ali preliv za okras.
POSTOPEK:
- Moko presejte v skledo. Na sredini naredite luknjo, vanjo vlijte rastlinsko in kokosovo mleko in nadrobite svež kvas. Zakrijte z malce moke in počakajte 10 minut, da nastane kvasec.
- V moko ob strani nato vmešajte še olje, sladkor, limonin sok in lupinico, sol, vaniljev sladkor in kurkumo ter vse skupaj zgnetite v voljno testo.
- V pokriti posodi naj vzhaja še 1 uro, nato ga razdelite na približno 20 kosov v velikosti mandarin. Vsakega oblikujte z rokami v kroglico. Polagajte jih na pomokano delovno površino in pustite na toplem, da vzhajajo pol ure.
- Vzhajane krofe ocvrite v vročem olju z zgornjo stranjo navzdol – in sicer 3 minute v pokriti posodi, nato pa posodo odkrijte in krofe 3 minute cvrite še na drugi strani, da dobijo lepo zlato rumeno barvo.
- Ocvrte postavite na kuhinjski papir, da se olje odcedi. Ohlajene napolnite z izbrano marmelado in potresite s sladkorjem v prahu ali pa prelijte z izbranim prelivom in potresite s sladkorno dekoracijo.