Pustni krofi malce drugače

Pazite, kaj jeste? Kljub temu si lahko privoščite slastne pustne krofe! Pripravili smo vam dve različici – vegansko in takšno brez glutena. Dober tek!

KROFI BREZ GLUTENA (IN LAKTOZE)

SESTAVINE ZA PRIBLIŽNO 12 KOSOV:

  • 400 g brezglutenske moke
  • 12 g suhega brezglutenskega kvasa
  • ¼ žličke mlete kurkume
  • 400 ml rastlinskega mleka brez glutena (denimo riževega)
  • limonina lupinica 1 bio limone
  • kokosovo olje za cvrtje
  • sladka krema za stepanje brez glutena in mleka
  • sadje po izbiri ter lističi mete za okras.

POSTOPEK:

  • V večji skledi zmešajte moko s kvasom in kurkumo. Vmešajte rastlinsko mleko in limonino lupinico ter zgnetite, da dobite lepljivo testo.
  • Razdelite ga na približno 80 gramske dele ter vsakega s pomokanimi rokami oblikujte v kroglice. Da bodo ohranili lepo obliko, jih denite v pomokan model za peko mafinov.
  • Pokrijte in pustite, da na toplem vzhajajo 20 minut, nato postopek ponovite – krofe še enkrat pregnetite, oblikujte v kroglice in pokrite, v modelu za peko mafinov, pusitite ponovno vzhajati še 20 minut.
  • Krofe ocvrite v kokosovem olju z vzhajano stranjo navzdol, najbolje v pokriti posodi.
  • Po 3 minutah jih obrnite in v odkriti posodi pecite še 3 minute oz. toliko, da dobijo lepo zapečeno barvo. Ocvrte postavite na kuhinjski papir, da se olje odcedi.
  • Ohlajene okrasite s stepeno kremo brez glutena in mleka ter s kosi sadja in lističi mete.

VEGANSKI KROFI

SESTAVINE ZA PRIBLIŽNO 20 KOSOV:

  • 1 kg moke za krofe
  • 400 ml toplega rastlinskega mleka
  • 100 ml mastnega kokosovega mleka
  • 2 kocki svežega kvasa
  • 200 ml rastlinskega olja
  • 3 žlice sladkorja
  • limonina lupinica in sok polovice bio limone
  • žlička soli
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • pol žličke mlete kurkume za barvo
  • lonček marelične marmelade ali druge marmelade po želji
  • liter in pol rastlinsko olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip ali preliv za okras.

POSTOPEK:

  • Moko presejte v skledo. Na sredini naredite luknjo, vanjo vlijte rastlinsko in kokosovo mleko in nadrobite svež kvas. Zakrijte z malce moke in počakajte 10 minut, da nastane kvasec.
  • V moko ob strani nato vmešajte še olje, sladkor, limonin sok in lupinico, sol, vaniljev sladkor in kurkumo ter vse skupaj zgnetite v voljno testo.
  • V pokriti posodi naj vzhaja še 1 uro, nato ga razdelite na približno 20 kosov v velikosti mandarin. Vsakega oblikujte z rokami v kroglico. Polagajte jih na pomokano delovno površino in pustite na toplem, da vzhajajo pol ure.
  • Vzhajane krofe ocvrite v vročem olju z zgornjo stranjo navzdol – in sicer 3 minute v pokriti posodi, nato pa posodo odkrijte in krofe 3 minute cvrite še na drugi strani, da dobijo lepo zlato rumeno barvo.
  • Ocvrte postavite na kuhinjski papir, da se olje odcedi. Ohlajene napolnite z izbrano marmelado in potresite s sladkorjem v prahu ali pa prelijte z izbranim prelivom in potresite s sladkorno dekoracijo.