SADNE SLADICE

Imate radi sadje? Spremenite jih v osvežujoče sladice, ki lepo hladijo v poletni vročini. Izberite domače in biološko pridelane sadeže, ki jih vsak četrtek najdete na Eko tržnici Centra Vič.

PITA IZ SVEŽIH JAGOD

SESTAVINE ZA 10-12 KOSOV:

  • 350 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 250 g narezanega masla
  • 4 žlice sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici soka limone
  • 200 g narezanih jagod
  • lističi mete za okras.


ZA VANILJEVO KREMO:

  • 1 vrečka vaniljevega pudinga
  • 400 ml mleka
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici sladkorja v prahu.

POSTOPEK:

  • Moko presejte v skledo, dodajte pecilni prašek, sol in maslo, sladkor, rumenjaka in limonin sok ter dobro zmešajte, nato pa zgnetite v testo.
  • Iz njega oblikujte sploščeno kroglo, zavijte ga v folijo za živila in postavite v hladilnik za dobre pol ure.
  • Puding zmešajte s 100 mililitri mleka. Preostalo mleko zlijte v kozico, zavrite, nato pa vmešajte še raztopljen puding.
  • Temperaturo zmanjšajte in puding kuhajte še nekaj minut, da se lepo zgosti. Odstavite in puding prekrijte s folijo za živila, da preprečite nastanek skorjice.
  • V drugi kozico stopite maslo s sladkorjem. Zmes ohladite, nato pa jo vmešajte v puding.
  • Pekač za peko pit namastite z maslom in ga, kar s prsti, obložite s testom, tako da prekrijete tudi obod pekača. Dno nekajkrat prebodite z vilicami, nato pa nanj zlijte vaniljevo kremo.
  • V pečici ogreti na 200° C, pito pecite 45 minut oz. toliko časa, da se testo lepo zapeče.
  • Pečeno vzemite iz pečice, ohladite, nato pa okrasite s svežimi jagodami in lističi mete.

MARELIČNI PUDING

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

  • 12 marelic in 2 za okras
  • 320 g kokosovega jogurta
  • sok 1 limone
  • 1 žlica sladkorja
  • instant želatina
  • 150 ml smetane za stepanje
  • lističi mete za okras.

POSTOPEK:

  • 12 marelic operite in odstranite koščice. Narežite jih na manjše kose.
  • Stresite jih v posodo električnega mešalnika, dodajte jogurt, sok limone in sladkor ter obdelajte v gladko zmes.
  • Želatino pripravite po navodilih proizvajalca. Vmešajte jo v marelično zmes, da se ta zgosti, nato pa nežno vmešajte še smetano, ki ste jo poprej stepli. Če bi se radi izognili mlečnim izdelkom, lahko ta korak tudi izpustite, puding ne bo nič slabšega okusa.
  • Puding prelijte v kozarce in okrasite s krhlji marelic ter s svežo meto.