KOZARČKI POLNI DOBREGA OKUSA
Za šolsko malico, hiter prigrizek ali zdrav obed v službi pripravite super preproste kozarčke polne hranljivih okusov za tiste dni, ko se vam še posebej mudi.
SESTAVINE ZA 2 KOZARCA:
- 8 žlic ovsenih kosmičev
- 2 pesti nasekljanih oreškov (denimo lešnikov, mandljev, indijskih oreškov …)
- 1 in pol žlica kokosove maščobe
- 1 in pol žlica javorjevega sirupa
- 3-4 žlice koščkov temne čokolade
- manjši jogurt po okusu.
POSTOPEK:
- Kosmiče in oreške zmešajte v skledi.
- Na ponvi razpustite kokosovo maščobo, odstavite in vmešajte javorjev sirup.
- Dobljeno zmes prelijte preko mešanice kosmičev in dobro zmešajte, da se sestavine prepojijo.
- Vse skupaj nato stresite v majhen pekač za peko, ki ste ga pokrili s papirjem za peko ter v pečici ogreti na 180 °C, pecite 25 minut oz. toliko časa, da se kosmiči lepo zapečejo.
- Pečeno ohladite, nato vmešajte še koščke temne čokolade. Dobljeno granolo stresite v dva kozarca – nekje do dveh tretjin, preko naložite izbrano sadje in zaprite s pokrovom.
- Preden vsebino kozarca pojeste, dodajte še žlico ali dve jogurta po okusu.
SESTAVINE ZA 2 KOZARCA:
- 400 ml rastlinskega ali drugega mleka
- 2 zvrhani žlici čija semen
- sladilo po okusu
- nekaj kapljic vaniljevega izvlečka
- 80 g gozdnih sadežev.
POSTOPEK:
- V vsakega izmed kozarcev do polovice nalijte mleko po izbiri.
- Vanj stresite po eno žlico čija semen. Premešajte, zaprite s pokrovom in postavite v hladilnik – najbolje kar čez noč, vmes pa lahko mleko nekajkrat tudi premešate.
- Ko čija semena dobro nabreknejo in nastane gost puding, vanj vmešajte sladilo po okusu, nekaj kapljiv izvlečka vanilje ter obložite s svežimi gozdnimi sadeži.
- Zaprite s pokrovom.
SESTAVINE ZA 2 KOZARCA:
- 2 korenčka
- 1 rdeča paprika
- 2 stebli zelene
- ½ kumare
- 2 lončka Humusa Natur Spar Veggie by Neni.
POSTOPEK:
- Vso zelenjavo operite, osušite in narežite na kratke palčke.
- Oba kozarca do približno polovice nadevajte s humusom.
- Preko položite zelenjavo, nato pa kozarca zaprite in ju hranite v hladilniku.
SESTAVINE ZA 2 KOZARCA:
- 180 g riža
- 300 g mešane zelenjave po okusu
- olivno olje
- ½ čebule
- kozarec suhega belega vina
- rdeča paprika v prahu po okusu
- malce suhega timijana
- sol in poper.
POSTOPEK:
- Riž skuhajte po navodilih proizvajalca.
- Zelenjavo operite in narežite na manjše kose.
- V ponvi segrejte nekaj olivnega olja in na njem popražite čebulo, da postekleni.
- Dodajte ostalo zelenjavo, pražite, da se nekoliko, a ne preveč, zmehča.
- Zalijte jo z belim vinom, začinite z rdečo papriko in timijanom ter kuhajte, da vino skoraj izpari.
- Odstavite in solite ter poprajte po okusu.
- Odcejen kuhan riž denite v kozarca ter preko naložite zelenjavo.
- Kozarec naj bo do postrežbe zaprt.
Sestavine za slastne kozarčke lahko kupite v trgovinah Interspar in Biotopic, lokalno in ekološko pridelano sadje ter zelenjavo pa na naši Eko tržnici, vsak četrtek med 13.00 in 18.00. V trgovini Interspar so na voljo tudi stekleni kozarci različnih velikosti s pokrovom.