KOZARČKI POLNI DOBREGA OKUSA

Za šolsko malico, hiter prigrizek ali zdrav obed v službi pripravite super preproste kozarčke polne hranljivih okusov za tiste dni, ko se vam še posebej mudi.

JUTRANJI KOZAREC S SADJEM IN GRANOLO

SESTAVINE ZA 2 KOZARCA:

  • 8 žlic ovsenih kosmičev
  • 2 pesti nasekljanih oreškov (denimo lešnikov, mandljev, indijskih oreškov …)
  • 1 in pol žlica kokosove maščobe
  • 1 in pol žlica javorjevega sirupa
  • 3-4 žlice koščkov temne čokolade
  • manjši jogurt po okusu.


POSTOPEK:

  • Kosmiče in oreške zmešajte v skledi.
  • Na ponvi razpustite kokosovo maščobo, odstavite in vmešajte javorjev sirup.
  • Dobljeno zmes prelijte preko mešanice kosmičev in dobro zmešajte, da se sestavine prepojijo.
  • Vse skupaj nato stresite v majhen pekač za peko, ki ste ga pokrili s papirjem za peko ter v pečici ogreti na 180 °C, pecite 25 minut oz. toliko časa, da se kosmiči lepo zapečejo.
  • Pečeno ohladite, nato vmešajte še koščke temne čokolade. Dobljeno granolo stresite v dva kozarca – nekje do dveh tretjin, preko naložite izbrano sadje in zaprite s pokrovom.
  • Preden vsebino kozarca pojeste, dodajte še žlico ali dve jogurta po okusu.
KOZAREC S ČIJA PUDINGOM

SESTAVINE ZA 2 KOZARCA:

  • 400 ml rastlinskega ali drugega mleka
  • 2 zvrhani žlici čija semen
  • sladilo po okusu
  • nekaj kapljic vaniljevega izvlečka
  • 80 g gozdnih sadežev.


POSTOPEK:

  • V vsakega izmed kozarcev do polovice nalijte mleko po izbiri.
  • Vanj stresite po eno žlico čija semen. Premešajte, zaprite s pokrovom in postavite v hladilnik – najbolje kar čez noč, vmes pa lahko mleko nekajkrat tudi premešate.
  • Ko čija semena dobro nabreknejo in nastane gost puding, vanj vmešajte sladilo po okusu, nekaj kapljiv izvlečka vanilje ter obložite s svežimi gozdnimi sadeži.
  • Zaprite s pokrovom.
KOZAREC S HUMOSOM IN SUROVO ZELENJAVO

SESTAVINE ZA 2 KOZARCA:

  • 2 korenčka
  • 1 rdeča paprika
  • 2 stebli zelene
  • ½ kumare
  • 2 lončka Humusa Natur Spar Veggie by Neni.


POSTOPEK:

  • Vso zelenjavo operite, osušite in narežite na kratke palčke.
  • Oba kozarca do približno polovice nadevajte s humusom.
  • Preko položite zelenjavo, nato pa kozarca zaprite in ju hranite v hladilniku.
KOZAREC Z RIŽEM IN ZELENJAVO

SESTAVINE ZA 2 KOZARCA:

  • 180 g riža
  • 300 g mešane zelenjave po okusu
  • olivno olje
  • ½ čebule
  • kozarec suhega belega vina
  • rdeča paprika v prahu po okusu
  • malce suhega timijana
  • sol in poper.


POSTOPEK:

  • Riž skuhajte po navodilih proizvajalca.
  • Zelenjavo operite in narežite na manjše kose.
  • V ponvi segrejte nekaj olivnega olja in na njem popražite čebulo, da postekleni.
  • Dodajte ostalo zelenjavo, pražite, da se nekoliko, a ne preveč, zmehča.
  • Zalijte jo z belim vinom, začinite z rdečo papriko in timijanom ter kuhajte, da vino skoraj izpari.
  • Odstavite in solite ter poprajte po okusu.
  • Odcejen kuhan riž denite v kozarca ter preko naložite zelenjavo.
  • Kozarec naj bo do postrežbe zaprt.

Sestavine za slastne kozarčke lahko kupite v trgovinah Interspar in Biotopic, lokalno in ekološko pridelano sadje ter zelenjavo pa na naši Eko tržnici, vsak četrtek med 13.00 in 18.00. V trgovini Interspar so na voljo tudi stekleni kozarci različnih velikosti s pokrovom.