Morsko kosilo
Poletje je čas, da v vaš jedilnik večkrat vključite ribe. Pripravite slastne, preproste in lahke obroke primerne za najbolj vroče dni.
RAŽNJIČI Z REPKI KOZIC
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
- 1 strok česna
- sok in nastrgana lupinica 1 bio limone
- 1 žlička vinskega kisa
- 1 žlička gorčice v prahu
- ostružki suhega čilija po okusu
- sol in poper
- 40 očiščenih repkov kozic
- 2 bio limeti narezani na kolobarje
- 8 paličic za ražnjiče
- peteršilj za okras.
POSTOPEK
- Strok česna strite. Denite ga v skodelico skupaj s sokom limone, lupinico limone, vinskim kisom, gorčico v prahu, čilijem ter soljo in poprom po okusu. Dobro premešajte.
- Repke kozic denite v večjo skledo, prelijte jih z marinado, premešajte in pustite 20 minut, da se repki lepo prepojijo.
- Kozice nato nataknite na paličice, vmes pa denite nekaj narezane limete.
- Postavite jih na vroč žar in enakomerno zapecite z vseh strani. Na krožniku jih okrasite s peteršiljem ali katerim drugim zeliščem po izbiri.
- Postrezite jih z zeleno solato.
RIBJA ZLOŽENKA
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
- 250 g suši riža
- 4 fileji orade
- 3 žlice holandske omake
- 3 žlice bazilikinega pesta
- 3 žlice tajske čili omake
- 1 manjša rdeča paprika narezana na trakove
- 1 manjša oranžna paprika narezana na trakove
- 1 bučka narezana na trakove
- kalčki in lističi sveže bazilike za okras.
PRIPRAVA
- Riž skuhajte po navodilih proizvajalca.
- Fileje orade dobro osušite in pokapljajte z olivnim oljem.
- S kožo navzdol jih položite na ponev s segretim oljem in jih lepo popecite z obeh strani. Odstavite in vsak file narežite na tri dele.
- Zloženko sestavite takole. Najprej na krožnike z žlico denite vse tri omake - holandsko omako, nato pesto in na koncu tajsko čili omako.
- Riž oblikujte v 12 ploščic in po 3 položite na vsak krožnik.
- Nanje potresite trakove narezane zelenjave, zatem pa še ribo. Okrasite s kalčki in listi bazilike.
Sveže ribe in druge plodove morja v Centru Vič najdete v Ribarnici Spar.