Zelenjavni januar
Sodelujte v globalnem gibanju imenovanem veganuary, ki ljudi po vsem svetu v januarju vabi, da na svojem krožniku meso zamenjajo z rastlinskimi jedmi. Poskusite! Slednje je odlična priložnost, da v svoj jedilnik uvrstite več sadja in zelenjave. Tu sta dva recepta za dober začetek.
SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
- ½ rdele čebule
- 1/2 koromača
- 6 listov ohrovta
- 6 majhnih paradižnikov
- 2 pesti cvetov brokolija
- 1 pomaranča
- 1 žlica gorčice
- bel balzamični kis
- olivno olje
- sol in poper.
POSTOPEK:
- Vso zelenjavo ustrezno očistite.
- Čebulo in koromač narežite na manjše kose.
- Liste ohrovta prepolovite, paradižnike pa prerežite na pol.
- Brokoli za minuto in pol potopite v osoljen krop, nato ga precedite in na hitro ohladite v zelo mrzli vodi.
- Pomarančo olupite in krhlje prepolovite, peške pa odstranite.
- Gorčico, kis in olje ter sol in poper po okusu zmešajte v lončku, da se sestavine dobro povežejo med seboj.
- Vso zelenjavo in pomarančo nato stresite v večjo skledo, prelijte z gorčičnim prelivom in premešajte, nato pa solato razdelite na dva krožnika in ponudite.
SESTAVINE ZA 3 KOZARČKE:
- 310 ml rastlinskega mleka, denimo kokosovega in še kakšni dve žlici za bananin pire
- 3 žlice chia semen
- 200 ml rastlinske smetane za stepanje
- 1 banana
- 150 g jagod
- 1 kivi
- 2 pesti gozdnih sadežev ali drugega sadja za okras
- nekaj lističev sveže mete.
POSTOPEK:
- V vsak kozarec do približno ¾ nalijte rastlinsko mleko. Vanj vmešajte po eno žlico chia semen, kozarec pokrijte in postavite v hladilnik za nekaj ur, najbolje pa kar čez noč. Vmes nekajkrat premešajte, chia bo nabrekla in dobili boste gost puding.
- Ko je puding pripravljen se lotite priprave nadevov.
- Najprej stepite rastlinsko smetano, da dobite lepo gosto zmes.
- Za bananin pire banano narežite na kose, prelijte z malce rastlinskega mleka in vse skupaj do gladkega obdelajte s paličnim mešalnikom, nato vmešajte žlico ali dve stepene smetane.
- Za jagodni pire 100 gramov jagod do gladkega obdelajte s paličnim mešalnikom.
- Kivi in preostale jagode očistite in narežite na tanke rezine.
- V kozarce s chia pudingom najprej razporedite rezine jagod in kivija, nato vsak kozarec do vrha napolnite z različnim nadevom – enega s stepeno smetano, drugega z bananinim pirejem in tretjega z jagodnim, lahko pa pireje po plasteh združite tudi v enem kozarcu ali pa jih poljubno mešate – možnosti so neštete.
- Na koncu vse skupaj okrasite z gozdnimi sadeži ali z drugim sadjem po vašem okusu in z lističi mete.
Lokalne in domače ekološko pridelane sestavine vas vsak četrtek med 13. in 18. uro čakajo na Eko tržnici Centra Vič!